Vraag en antwoord

Regelmatig gestelde vragen

 1. Zijn er voor houten vloeren algemene onderhoudstips die ik moet naleven?
 2. Hoe onderhoud ik mijn geoliede houten vloer?
 3. Hoe onderhoud ik mijn gelakte houten vloer?
 4. Geeft het schuren van een vloer niet enorm veel overlast, zoals bijvoorbeeld het achterblijven van schuurstof?
 5. Wij hebben een uitbouw laten construeren en willen in deze uitbouw een zelfde vloer als in de woonkamer installeren. Is het voor jullie mogelijk een zelfde vloer aan te laten sluiten op de bestaande vloer?

Zijn er voor houten vloeren algemene onderhoudstips die ik moet naleven?

Om lang plezier van uw vloer te hebben adviseren wij u, ongeacht het type houten vloer, de volgende preventieve maatregelen te nemen:

 • Stofzuig regelmatig: Vuil en zand werken onder uw voeten als schuurpapier, stofzuig daarom regelmatig met de zuigmond in de borstelstand.
 • Let op uw schoonmaakmiddelen: Gebruik nooit schoonmaakmiddelen waarin ammoniak of andere chemische middelen zitten.
 • Gebruik goede inloopmatten: Goede inloopmatten voorkomen vuil in huis. Plaats deze dus bij ingangen. Er zijn inloopmatten in omloop waarin zogenaamde weekmakers zijn verwerkt. Deze stoffen kunnen uw vloer schade toebrengen. Laat u daarom door ons adviseren over een goede inloopmat!
 • Plaats beschermingsmiddelen: Krassen van het verschuiven van meubilair kunnen voorkomen worden door het gebruik zoals viltjes.
 • Laat geen naaldhakken meer toe in huis: misschien wat stellig, maar houdt er rekening mee dat de versleten zool onder een naaldhak, voor verveledende putten kan zorgen in uw vloer
 • Controleer de luchtvochtigheid: wanneer u een lage relatieve luchtvochtigheid in huis heeft kan het zinvol zijn een luchtbevochtiger aan te schaffen, dit voorkomt krimpnaden.
 • Pas op met vocht: vocht en hout gaan niet goed samen, plaats daarom geen plantenbakken direct op de vloer, gebruik niet te veel vocht met dweilen en laat plassen met water nooit op de grond staan.

Onderhoud van een gelakte vloer

Na verloop van tijd is uw gelakte vloer toe aan een nieuwe laklaag. Voor het goed schuren van de ruimte is het noodzakelijk dat deze helemaal leegemaakt wordt. De oude laklaag wordt eraf geschuurd en alle krassen en deukjes verdwijnen. Uw vloer is na het aanbrengen van 3 laklagen weer als nieuw. Daarna kunt u de vloer zelf onderhouden middels en lakpolish en een cleaner voor het vochtig afnemen van vuil. Voor u lakpolish aanbrengt dient u de vloer eerst goed schoon te maken met een lakremover. Omdat lak altijd nog 2 weken uit moet harden mag u in deze periode de vloer niet nat reinigen of voorzien van een extra beschermlaag. Houdt u er ook rekening mee dat u in deze periode de vloer niet afsluit door het neerleggen van bijvoorbeeld vloerkleden. Wij adviseren dit echter alsnog te doen na deze 2 weken.

Onderhoud van een geoliede vloer

Vloeroliƫn zijn ook zonder verdere afwerking sterk en bestendig tegen vuil, vocht en vlekken.

Onderhoud: (elke 3/6 maanden afhankelijk van gebruik)

Met een onderhoudsolie kunt u de vloer voorzien van een nieuwe olielaag. U maakt de vloer weer vuil en waterafstotend en het geeft u vloer een mooie matte glans. Eventuele kleine beschadigingen en krassen kleuren weer gelijkmatig op met de rest van de vloer. Voordat u deze olielaag aanbrengt dient u de vloer te reinigen met een reiniger. Deze verwijderd hardnekkig vuil. Hierna dient u altijd onderhoudsolie aanbrengen.

Onderhoud van een Hardwax-olie vloer

Omdat hardwaxolie altijd nog 4 weken uit moet harden na de afwerking, mag u in deze periode de vloer niet nat reinigen of voorzien van een extra beschermlaag. Past u in deze periode ook op met het schuiven van zwaar meubilair. Ondanks vilt kunt u vervelende witte strepen in uw vloer trekken die niet of nauwelijks te verwijderen zijn d.m.v. onderhoud. Houdt u er ook rekening mee dat u in deze periode de vloer niet afsluit door het neerleggen van bijvoorbeeld vloerkleden.

Onderhoud: (elke 3/6 maanden afhankelijk van gebruik)

Onderhoudswas: Hiermee kunt u op de vloer een beschermlaag aanbrengen. U maakt de hardwaxlaag slijtbestendig, antislip en het geeft u vloer een mooie matte glans. Eventuele kleine beschadigingen en krassen worden opgevuld. Voordat u deze beschermlaag aanbrengt dient u de vloer te reinigen met cleaner. Eventuele delen van de vloer die meer aan slijtage onderhevig zijn dan andere delen kunt ook plaatselijk en wat vaker behandelen met onderhoudswas.

Ernstige slijtplekken en diepe krassen kunt u met Hardwaxolie herstellen. Maak de plek goed schoon en breng die met een pluisvrije doek aan en masseer rustig in. Goed laten drogen. Houdt u er wel rekening mee dat u eventuele verschillen in glans krijgt als u bepaalde plekken met hardwaxolie behandeld.